- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Є місце, де можна зустріти Христа воскреслого, навіть за замкненими дверима

[1]

Дорогі Браття і сестри у Христі,  Христос воскрес, воістину воскрес?

У цю неділю  згадуємо про подію, яка тривала цілий тиждень, про подію, яка трапилася з апостолами, а особливо з апостолом Томою.  Цю подію ми можемо назвати сміливо пасхою, бо стався перехід від темряви до світла, від страху до радості, від одинокості до спільноти.

Сьогодні ми згадуємо про Апостолів, які були замкнені в домі зі страху перед юдеями, щоправда не всі були замкнуті – винятком був Тома. Так, Томи з ними не було.  Ми не знаємо, де він був і чим займався, але без сумніву можемо сказати, що ніхто з них не мав миру, усіх турбувало одне питання: що буде тепер, як далі бути?

Хіба можна бути учнями без учителя?
Хіба можливо мати Спасіння без Христа-Месії?
Хіба  без Бога можливо бути віруючою людиною?

В одну мить все втрачає сенс! Пропало те, заради чого жили і до чого ішли …  Ця порожнеча була заповнена страхом.

Кожен з нас, коли має подібно ситуацію, також відчуває потребу заповнити цю порожнечу хоч чимось. Хто переживаннями, хто панічним страхом,  хто тривожними роздумами  і все зводиться до одного: щось треба робити, я маю щось придумати, якщо не я, то хто? Я маю сам шукати вихід із цієї ситуації.  Можливо Тома пішов цим шляхом …   і вернувся з нічим!

Так було і так завжди буде, коли ти надіючись на свої зусилля ще більше себе тільки виснажуєш і доводиш до відчаю … сам собі не поможеш!

Можемо звернути увагу, що Ісус з’явився в спільноті …  Тома його не зустрів, тому що був поза спільнотою.  Лише через 7 днів, коли він вернувся до спільноти, Ісус зустрічає його  разом з іншими.

Чому Ісус не об’явився йому окремо в часі тижня?  Ми не знаємо, проте знаємо, що Ісус вшанував його потребу –  пішов йому назустріч,  в той час, коли Тома пішов назустріч до спільноти, об’єднався з іншими.

Ти хочеш зустрітися з Христом живим воскреслим? Ти можеш зустріти його у спільноті віруючих!

Дорогі Браття і сестри у Христі,  ми цілий тиждень задумувались над тим, як ми відповідаємо на це проголошення віри: Христос воскрес! Чи всі мають право відповісти: воістино воскрес?

Відповідь проста: Лише ті, котрі зустріли Христа живого Воскреслого і повірили в нього, можуть дати це свідчення!

Апостол Тома не сумнівався в тому, що йому говорили його спів-брати, але справедливо потребував особистої зустрічі, що засвідчити особисто: я Його зустрів!

Цим самим цей апостол вказав шлях, як вийти із наших страхів, упередження, сумнівів та  відчуття самотності. Цей шлях називається пасхальне таїнство, тобто перехід “від темряви до світла”, від одинокості до спільноти любові, в якій воскреслий Христос прийде і крізь замкнені двері.
в цей час карантину, коли двері наших храмі замкнені, коли двері наших домашніх церков також замкнені, ми запрошені пережити це пасхальне таїнство і зустрівши Христа воскреслого знову відчути себе учнями, зустрівши Спасителя – відчути себе спасенними, зустрівши Бога – віруючими!

[2]