- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Воздвиження чесного хреста: Чи міг Бог не виявити свою Любов? 

[1]

 Господь спасає людство через Свою Смерть і Воскресіння, а чому саме так? 

Знаємо, що Бог створив людину з любові і не відмовився від неї, навіть тоді, коли сталося так, що людина вибрала зло, відійшовши від Бога. Відвернулася від Свого Творця. Бог поважає її вибір, але завжди хоче пригадати про її правдиве покликання – бути в небі. Хоч поступово людські серця твердішали, стали невільниками, рабами гріха, але Бог ніколи не відмовлявся від свого плану Спасіння. Коли настала повнота часу Син Божий мав прийти на землю і принести себе в жертву, щоб сколихнули черстві серця. Спаситель добровільно обирає саме найгірше знаряддя смерті – хрест. Народ розпинає Свого Бога. На превеликий подив: чим більша зневага і озлобленість людей, тим більше проявляється Божа любов.

Чи міг Бог не виявити свою Любов? 

Він є сама любов і тому не зміг би не любити! Зупиняючи свою турботу за створінням, Він перекреслив би Себе, як Творця.
Терпіння, біль, страждання Син Божий приймає все з любові до Отця і до людей.
Кров і вода, що витекли з тіла Господнього символізують Божу любов і милосердя, які вилелись на ціле людство. Спаситель сам добровільно йде на хрест і неодноразово говорив про це своїм учням.  Петро каже: “Ні, Господи, нехай не буде з тобою такого.” А Ісус на це сказав йому: “відійди від мене, бо ти мені спокуса”. Такі спокуси від страху самозбереження переслідують і нас сьогодні. Господь повчає: “Немає більшої любові, як віддати своє життя за друзів”. Не випадково Він порівнює Себе з пшеничним зерном: “Пшеничне зерно, коли не впаде в землю і не вмре, то лишиться саме одне. Коли ж умре – багато плоду приносить”.  

Ісус, як зерно, що кидається в землю, з якої була сотворена людина, був принесений в жертву, похований і воскрес у третій день. Своїм вознесінням на хрест багато людей по всьому світі, по всій землі отримали Спасіння. У кондаку на це торжество читаємо: “Вознісся Ти на хрест волею своєю”. Це означає добровільно, сам, не примусово. “Новому людові Твоєму,  що ім’я твоє носить, даруй щедроти твої, Христе Боже.
А хто це люд Божий, який носить ім’я Боже?
Це християни! Фарисеї казали: “бачите, нічого не вдієте, бо весь світ йде за Ним!”  Господь  навертає людей, спасає від загибелі, відкриває двері до раю. Тому хрест стає для нас деревом райським і плоди його дають нам життя вічне.
Т
ому ми, християни, не маємо оплакувати Христа розп’ятого, але маємо більше дякувати за жертвенну любов.
Що означає жертвенна любов!
Це приносити в жертву себе заради ближнього. Господь показав приклад жертвенної любові. Йде добровільно на страждання. Крок за кроком йде до звершення мети. Бажає цього. Подивляємо, що під час свого хресного шляху Господь мовчазний, смиренний, тихий. Молиться навіть за катів,  які його розпинають. Мати Ісуса стоїть біля хреста: тиха, лагідна, спокійна..  Хоча знаємо, які вона мала великі болі і терпіння. Старець Симеон  провістив: “Тай тобі самій меч прошиє душу”. Звідки Марія черпала сили, щоб перенести всі ці страждання? Вона довіряла Богу, як і її Син ціле життя виконувала волю Божу, тому мала надію на Воскресіння, дивилася далі поза земське життя.  На хресті Господь говорить: совершилося! Нарешті я вам показав яка велика є любов Мого і Вашого Батька!

У труднощах і випробуваннях Господь дуже близько біля нас. Але чи ми помічаємо Його руку, яка підтримує нас? 

Бог завжди дає сили нести хрест! Труднощі, хвороби, незручності і все, що стало наслідком гріха – наші хрести, і Господь Своїм прикладом показав, що вони можуть привести нас до Спасіння, якщо будемо наслідувати Його. Вони можуть нас спасати від гордині, пихатості, егоїзму, самодостатності та затверділого серця. Хворий хворому поспівчуває,  бідний бідному  віддасть останнє.  А скільки людей свідчать, що увірували в Бога саме через труднощі, хвороби, коли визнали свою неміч і пізнали Божу велич.
Багато з нас народились згори саме так! 

Тому хрести і терпіння ведуть нас до спасіння
Тому для нас, християн, хрест є символ божої любові, радості і спасіння. Тому дивлячись на хрест ми бачимо не тільки розп’яття, але, скеровуючи Свій погляд далі, бачимо ще Воскресіння і життя вічне!

 

Катехизм для сімей