- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Мир вам! Неділя про Тому віруючого!

Loading

[1]

Христос Воскрес! Дорогі браття і сестри, свідки воскреслого Христа!
Сьогодні у цю неділю ми продовжуємо святкувати Торжество Воскресіння нашого Господа Ісуса Христа. Відгомін цього торжества буде продовжуватись кожної неділі року. Це означає, що подія воскресіння є не лише подію життя Ісуса Христа, але ще й стосується найперше учнів і всіх тих, які послідували за Ним, щоб стати Дітьми Божими.
Відразу після Свого воскресіння Ісус впродовж 40 днів обʼявлявся апостолам і утверджував їх у вірі.
Сьогодні ми чуємо про початки цих об’явлень. Коли апостоли закриті від всього світу, і мабуть один перед одним, зустріли Христа, який став посеред них у домі, що був дуже знаковим для них усіх. Саме в цьому домі була їх остання зустріч – остання вечеря. Тепер вони тут зібрались в очікуванні незнати чого.
Дозволю собі припустити: чи вони могли би відкрити ті двері замкнені, які були закриті зі страху перед юдеями? Бо насправді страх блокує людину закриває її перед всім, що може бути загрозою для неї. Ми з малку навчені ховатись від небезпеки. Тому, коли закриваємось, то переконані, що цим бережемо себе від гіршого. Але чи буде “краще”?
Ісус не стукає в двері, Він просо стає посередині. Це вказує на те, що Господь хоче бути в центрі нашого життя і наших стосунків, але те є важлива причина. Він єдиний це робить задля нашого добра. Стає, щоб привернути увагу і щоб кожен почув те, що Він проголосить: Мир вам!
Це гарний знак того, що Ісус хоче увійти в наше життя, в його середину, і це робить тільки для того, щоб там залишити мир!
Можливо апостоли, які почули про воскресіння Ісуса у своєму серці могли фантазувати, що Він прийде задля того,  щоби сварити їх, але Він прийшов, щоб принести мир!
Наступним, що Він дарує їм це Святого Духа. Дихає на них, немов при Створенні вдихається життя в тіло Адама і той стає живим. Так тепер від подиху силою і діянням Святого Духа учні отримують життя. Отримаують Божественну владу відпускати гріхи. І тепер вже від них залежить: чи будуть вони носіями миру, чи будуть носіями Духа, чи будуть  відпущені гріхи. Якщо будуть відкриті, то будуть…
Учні Христа – це ті, хто стає носіями миру, а не страху, носієм прощення, а не образ, носіями  радості, а не гніву, озлобленості.
Господь пригадує нам, що він є подателем всього доброго, а нам потрібно лише прийняти і жити цим.
А що буде з тими, хто не отримав? подібні немов близьнюки із Томою?
Випадок із святим Томою показує, що Ісус спішить також і до всіх тих, які подібні Йому. Не випадково він отримує прізвисько Близнюк.
Бо багато з нас можуть віднайти в ньому подібність бути його “Близнюком”. Коли всі сиділи закриті разом, то цей чоловік відійшов від всіх. Ми не знаємо, що він робив, але знаємо, що він повернувся до спільноти та його зустріли великою радістю. Нам також відомо, що Ісус об являвся окремо апостолам.
Але упадку святого Томи ми побачили, що Ісус хоче показати, що поза спільнотою ти не можеш отримати радості утвердження в вірі, поза спільнотою нема спасіння! Ісус йому об являється, але у спільноті. Утверджує його у вірі і тоді цей апостол, якого чомусь називають “невіруючий” насправді стає першим, хто робить визнання віри у божество Ісуса Христа: “Господь мій і Бог мій”.

Дорогі в Христі, наша спільнота останнім часом пройшла багато випробувань і можемо запевнити один одного, що тільки завдяки вірі й довірі, взаємному прощенню ми змогли зробити наступні кроки до життя.
Я дякую Богу, що наші спільноти стали місцем зустрічі і живим воскреслим Христом. Людина, яка приходить у нашу спільноту, має можливість зустріти Христа живого, пережити Його присутність, завдяки присутності людей, які можуть засвідчити й сказати: “ми бачили Його, ми зустріли Його”, ці люди можуть пізнати живого Бога. Будь далі такими свідками Воскреслого Христа!
Аудіо проповідь на каналі Ютуб.