- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Якщо будеш з Ним, то спасешся! Якщо довіришся Йому, то витримаєш докінця!

Loading

[1]

Слава Ісусу Христу!
Дорогі браття і сестри у Христі, сьогоднішній уривок з Євангелія від Матея про зустріч Ісуса з людьми гадаринського краю з однієї сторони показує нам все стан людини того часу, а другoї показує велике Боже Милосердя.
Обставини
Щоб глибше зрозуміти цей уривок, запрошую вас звернути увагу на те, що було перед цією подією.
Ісус в той час був у Капернаумі. Ми вже згадували, що Він зцілив слугу сотника, а потім тещу Петра. Того вечора прийшло до Нього дуже багато людей, щоб отримати зцілення. Чутка про Христа розносилася дуже швидко і людей ставало дедалі більше. Так могло продовжуватись і цілу ніч, а потім цілий день, а потім Христа би заблокували в одному місці, де би всі сходились і сціляли свої недуги. Мабуть Каперернаум став би якимось “духовним центром” всього ізраїльського народу. Але Христос на це не пішов. Він мав іншу місію – Він був покликаний звіщати Добру Новину по всіх околицях Святої землі – Бог є з вами!
Людство ще й дотепер шукає собі такого “бога”, який би мовчав і не рухався, але вирішував проблеми і виконував всі забаганки. Вже й друзів так шукаємо. Тому й міняємо їх швидко, якщо вони нам стають незручні і пізнаємо нажаль їх тільки як кажемо “в біді”.

Христос не хоче бути таким ні Богом, ні другом.
Тому свобода і повага для Нього були великими цінностями у стосунках. Це відчувалось і хотілось просто бути з Ним. Саме тоді відразу підійшли до Нього і просились бути Його учнями. Ісус не відкинув нікого, але звернув увагу, що шлях буде нелегкий. І врешті зʼявились відважні, що пішли за Учителем, але чи довірились Йому?
Він наказує відплисти  у край, де ще про Нього не знають. Це був гадаринський край, де жили погани. Можливо там буде нагода відпочити?
Після важкого дня втомлений Ісус заснув на човні. Незабаром сталась велика буря. Коли учні боролись за життя, Ісус спокійно відпочивав до того часу, аж поки Його не розбудили.
Ось, тут відбулась перша практична наука для учнів: “Чого ви лякливі, маловіри?”
Маловірство – це не означає безвірство, але недосконала віра, яка не є вистачальною, щоб бути ученем Христа.
Початкова віра часто нагадує захоплення від чуда, від чогось незвичайного і цікавого. Це привертає нашу увагу, але не втримує її. Це миттєво нас захоплює, але до якось часу, як правило із спаданням емоційного піденсення. У час труднощей така віра, як ми могли переконатись і на власному досвіді, не спасає.
Коли ми запитаємо у тих людей, які пережили на собі чудо, які стали учасниками надзвичайних явищ, які були у великому духовному піднесені який же був них духовний стан? Якщо будуть відверті, то скажуть, що в той час вони були переконані на 100%, але в нових ситуаціях ці відсотки могли змінюватись. Бо віра – це не магічна дія над людиною, але це відповідь людини на запрошення Бога бути с Ним в конкретній ситуації.
Учні бачили силу Христа цілителя і мабуть подумали про їхнє безтурботне життя, але відразу натрапили на бурю, яка поставила під загрозу їхнє життя. Невже вони в той час не памʼятали науку Христа про те, щоб не клопотались?
Ці учні думали про відпочинок у віддаленому краю, але натрапили на біснуватих.
Думали про постійну славу і вдячність від добрих вчинків, але зустріли звинувачення і вигнання.
У всіх цих цитуаціях вони постійно дивувались і питали один одного: “Хто ж це є перед нами?”
Це може означати одне: Христос їх дивує змінює їхні думки про себе! Змінює їх погляди на життя! Змінює їхню віру, яка має вирости від захоплення до того, щоб стати виявом великої довіри. Довіритись Богу навіть тоді, коли ти втрачаєш, коли є небезпека, коли є зневага.

Ось тому: чуда, надзвичайні явища, великі підвенесення в часі Цілої Євангелії будуть лише підтвердженням Господнього обʼявлення, але ніколи не стануть основою. Основою всього буде Він Сам.
І якщо будеш з Ним, то спасешся!
І ніяка зла сила чи то від світу, чи від явищ природи, чи від самого злого духа тебе не подолає!
Якщо довіришся Йому, то витримаєш докінця!

Вірю, що після такої насиченої подорожі учні вернулись назад до Капернауму іншими, а все через те, що вони Пізнаючи Христа, пізнавали і себе.
А чи ти після пережитих ситуацій змінив свій поглюд на Христа? Чи побачив себе іншим? Чи повернувся до свого дому іншим?

Аудіо версія