Loading

2 Неділя ВЕЛИКОГО Посту

 – 5  Березень, 2023

Il cantiere dell’ospitalità e della casa
Майданчик Гостинності та Дому

Ключові слова: Відкритість, Домашня церква, безпека, спасіння, 

 

Від Марка святого Євангелія читáння.

Мр. 7 зач. 2, 1-12.

  1. В той час, колй прийшов Ісус до Капернауму, чутка пішла, що він у домі. 2. І там зібралося стільки народу, що не було більш місця, навіть перед дверима; і він промовляв до них словом. 3. І от прийшли до нього несучи розслабленого; несли його четверо. 4. А що із-за народу не могли принести до нього, розкрили стелю над місцем, де він був, і через отвір спустили ліжко, на якому лежав розслаблений. 5. Ісус, уздрівши їхню віру, каже до розслабленого:

– Сину, відпускаються тобі твої гріхи.

  1. Були ж деякі книжники, що сиділи там і думали собі:
  2. – Як може цей так говорити? Він богохулить! Хто може прощати гріхи, крім одного Бога?
  3. Ісус вмить збагнув духом, що вони таке собі думають, і каже до них:
  4. – Чого таке мислите у серцях ваших? Що легше – сказати розслабленому: відпускаються тобі гріхи, чи сказати: встань, візьми твоє ліжко й ходи? 10. Та щоб ви знали, що Син чоловічий має на землі владу відпускати гріхи, – мовить до розслабленого, – 11. кажу тобі: встань, візьми своє ліжко і йди додому.
  5. Устав той і зараз же взяв ліжко, й вийшов на очу всіх; і дивувалися всі, хвалили Бога й казали: – Ніколи ми такого не бачили.

 

Вступні роздуми:

У Євангельській  розповіді від Марка ми читаємо, що Ісус був у домі.

Дім. Не вказано чий був цей дім, але знаємо він наповнився людьми. У цьому домі була гостинність, відкритість для всіх.

Для кожної людини дім – це місце, де ми відчуваємо себе у безпеці. Місце, де проходить наше життя, де ми живемо із близькими для нас людьми, кому довіряємо і хто нам довіряє, де зберігаються цінні речі. Місце, де хочеться повернутися, бо там на тебе чекають, місце, де ти чекаєш на іншого.

Цей дім Капернауму став домом багатьох. Адже багато людей помістилось там. Інколи доми можуть бути закриті і вони нагадують, місця ув’язнення для самого господаря дому. Цей дім не був закритий, він став місцем зустрічі багатьох. 

Храм – це також дім, дім Божий.

Виникає питання: Наш храм – це місце зустрічі чи в’язниця?

До дому Капернауму прийшли всі: ті, які поважали Христа, служили Йому, і ті, які приходили із потребами, ті, які привели інших до Христа, а також ті, хто прийшов критикувати та спокушати Спасителя.

Завдяки тому, що Христос діяв і промовляв у цьому домі, бачили його діла і слухали його, то “всі дивувались”. Кожен вийшов із цього дому іншим:
хто прощеним, хто вислуханим, хто реалізованим у доброті, хто просто здивованим, а хто засоромленим …

Як важливо, щоб дім був відкритий. Символічно, що в цьому домі навіть дах був відкритий через особливі обставини.

Завдання:

Приготуйте ваші історії про відкритий храм. Про те, як важливо, щоб храм був місцем зустрічі багатьох, щоб був місцем, де можеш зустріти Христа і тих, котрі тебе будуть чекати, а якщо потрібно, то принесуть тебе.

А може у вас є негативний досвід у храмі? Можливо він був “закритий” перед вами, навіть, якщо його двері були відкриті? Можливо ви пережили зранення, бо шукали зустрічі із Христом, хотіли звільнення від гріхів, хотіли розвіяти свої сумніви і цього на жаль не сталось.

На вашу думку, як має бути у нашому храмі, яке в ньому має бути життя, які мають бути стосунки між людьми, щоби всі відчули, що – це відкритий храм для всіх?

Залишити відповідь