- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Спонукати до змін свого ближнього своєю присутністю

Loading

У неділю «Про Закхея» звичайно ми роздумуємо над поведінкою грішної людини, котра з цікавості зустріла Христа і, познайомившись із ним ближче, вирішила змінити своє життя у кращу сторону.
У Євангелії не сказано, які слова Ісуса спонукали грішника зробити вибір і змінити життя. А може він нічого і не проповідував?…
Мабуть вистачало того, що Христос повівся по-людськи – зайшов в дім до іншої людини, щоб побути з нею. Цей жест настільки зворушив інших людей, що вони дорікнули Праведному чоловіку, нагадуючи, що святість не може бути заплямлена гріховністю.
Деколи ми закидаємо іншим, що вони не можуть бути в тому чи іншому не праведному середовищі. Боячись, що себе можуть обезчестити. А деколи не дозволяємо, щоб «несвяте» доторкнулося до освяченого, щоб не пропала святість. Але чи стається дійсно так, що грішне перемагає святе?

Праведний чоловік думав по-іншому, Він був переконаний в тому, що святість освячує гріховну людину і вона стане святою. Так і сталось.

Закхей, почувши слова дорікання в сторону Христа, сказав, що він змінює своє життя. Ось бачимо, як одна присутність Христа змінила грішну людину і спонукала її до святості. Деякі християнські церкви зараховують Закхея до лику святих.

Для нас, учнів Ісуса, це справжня наука
Деколи бувають такі ситуації, коли потрапляємо у середовище людей далеко не святих. Хтось почувається незручно, а хтось старається знайти якість слова, щоб дорікнути грішникам. Чи це допомагає? А якщо так, то чи надовго?
Христос лише своєю святою присутністю навертає людину, спонукає її, щоб вона добровільно без тиску прийняла рішення змінитися.
Саме тому, не розчаровуймося, коли деколи не можемо знайти переконливі слова чи повчальні приклади, щоб навернути грішника. Пам’ятаймо, що наш святий приклад життя може зробити більше ніж гарні слова.

Неділя Закхея – це початок приготування до Великого Посту.
Це перша неділя, яка нас запрошує до роздумів над переміною власного життя. Наголошує на тому, щоб ми пригадали свою зустріч із Христом, якщо вона вже відбулася! А хто ще не зустрів нашого Спасителя, то це буде чудова нагода поцікавитися: хто ж є Христос?

Наближаємося до Посту
Пора посту – це час для нашого життя в повноті. Це відпочинок для душі і для тіла. Це час на освячення нашого життя. Це час, коли ми зможемо проповідувати нашою присутністю і тоді також інші, дивлячись на нас, захочуть змінити своє життя на краще.

Євангелія: Лк 19,1-10