- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Слухати щодня, щоб не прийти на місце муки

Loading

Вступні роздуми:
Дорогі браття і сестри у Христі, в Євангелії від Луки (Лк. 16, 19-31) ми читаємо притчу про життя, смерть і погребення двох людей. Їхні долі були різні за життя і різні після смерті.
Знаємо, що один з них на імʼя Лазар і знаємо, що він був бідний і жив надією, а імені іншого чоловіка не знаємо, відомо те, що був багатий і мав багато братів. Багатий мабуть пишався своєю долею життя і мабуть йому заздрили інші, але потім виявилось, що це була лише короткочасна мить, через таке життя він втратив щасливу вічність.
По закінчені історії багачу вже ніхто не позаздрив би, а навпаки – поспівчуває, а от із історію життя Лазаря все навпаки, спочатку можна поспівчувати, а потім сказати, але було варто так терпіти, щоб цілу вічність тепер радіти.
Вражає те, що долю кожного можна було змінити ще за життя і все могло бути по-іншому. Інколи ми думаємо, що доля вже накреслена і нічого не змінити. Але ця притча показує, що долю людства будуємо ми і кожен з нас може вплинути на свою долю і долю іншого. Вистачає бути відкритим і не бути засліпленим, щоб побачити і іншого, щоб поєднатись вже тепер тут на землі, щоб не було пропасті після смерті. Таким чином звʼязані зв’язком любові, будемо разом у вічності. Коли ми зауважуємо, що тепер виникає якась пропасть між нами, то вже має нас насторожувати, бо так буде і у вічності.
А що може нас об’єднувати тут на землі, щоб ми не віддалились один від одного через засліпленість?
У цій історії Авраам говорить: “Мають Мойсея і пророків; нехай їх слухають.” Ось бачимо як важливо слухати Божий голос через праведних людей. Якби багач слухав Боже Слово, то він би не прийшов на це місце муки і життя Лазаря на землі би було іншим. Багач щодня жив для себе, а Лазар щодня жив надією. Кожен з нас щось щодня робить…

Завдання:
Як читання чи слухання Божого слова змінило ваше життя?
Як поради праведних людей вплинули на вашу долю життя, або на стосунки із вашими ближніми?
Як думка про вічність вам допомагає правильно жити тут на землі?
Що би ви порадили всій нашій спільноті, щоб ми робили щодня і щоб ми всі разом потрапити у місце вічної радості?

Завершальна молитва:
Боже, ми дякуємо Тобі за всіх праведних людей, через яких промовляєш до нас, дякуємо за Твоє Божественне слово, довкола якого ми єднаймося. Сподоби нас, звʼязаних ділами любові і взаємної допомоги, царювати із Тобою у місці вічної радості. Амінь

_____________________________________________

Слава Ісусу Христу! – Слава навіки!
Дорогі браття і сестри у Христі, запрошую вас у цю неділю до синодальних слухань. Після Божественної літургії у нас будуть організовані синодальні групи. Це дуже важлива справа, бо хочемо пізнати, що Дух Святий хоче промовити через кожного з нас до нашої спільноти.
Нам буде запропонована тема і запитання, які мають на меті спонукати нас до роздумів, а потім до ділення у групах.

ЧИТАННЯ
Від Луки святого Євангелія читáння. Лк. 16, 19-31.
Сказав Господь притчу оцю:
19. Був один багатий чоловік, що одягавсь у кармазин та вісон і бенкетував щодня розкішно. 20. Убогий же якийсь, на ім’я Лазар, лежав у нього при воротах, увесь у струпах; 21. він бажав насититися тим, що падало в багатого зо столу, і пси приходили й лизали його рани. 22. Та сталося: помер убогий, і ангели понесли його на лоно Авраама. Помер також багатий, і його поховали. 23. В аді, терплячи тяжкі муки, він підвів очі й побачив здалека Авраама та Лазара на його лоні 24. і закричав уголос:
– Отче Аврааме, змилуйся надо мною, пошли Лазара, нехай умочить у воду кінець пальця й закропить язик мій, бо я мучусь в цім полум’ї!
25. Авраам же промовив:
– Згадай, мій сину, що ти одержав твої блага за життя свого так само, як і Лазар свої лиха. Отже, тепер він тішиться тут, а ти мучишся. 26. А крім того всього, між нами й вами вирита велика пропасть, і ті, що хотіли б перейти звідси до вас, не можуть, ані звідти до нас не переходять.
27. Сказав багатий:
– Отче, благаю тебе, пошли його в дім батька мого: 28. я маю п’ять братів, нехай він їм скаже, щоб і вони не прийшли на це місце муки.
29. Авраам мовив:
– Мають Мойсея і пророків; нехай їх слухають.
30. Той відповів:
– Ні, отче Аврааме, але коли до них прийде хто з мертвих, вони покаються. 31. Авраам відізвавсь до нього:
– Як вони не слухають Мойсея і пророків, хоча б і хто воскрес з мертвих, не повірять.