- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Ікона Божої Любові – це перша ікона в історії людства

Loading

Ви знаєте хто перший написав ікону?
Існують різні версії щодо першого іконописця. Саме від нього можна буде визначити також початок написання ікон. Це не тільки цікаво знати, але ще й корисно для духовного життя.
У цьому часі, повному на різні технології, далі залишається правдою, що не є так легко визначити, що було першим. Багато чого пропало і було знищено. Свідків теж нема. Та й не все можуть підтвердити науковці, і те, що вже підтверджено, часто ставиться під сумнів.
Кажуть у народі: якщо не можеш щось найти, то подивись уважно на найвидніше місце. І ось, подивімось на найвидніше місце, щоб побачити творця ікони і саму ікону.
І що побачимо? Що ж бачимо? Погляньмо довкола!
Побачимо Творця і створіння Його.
Що ж виходить, що першим, хто залишив образ Бога на цій землі – це був сам Бог. А першою іконою – це була Людина. Каже книга Буття: «І сотворив її на свій образ і на свою подобу…»
Щоправда людина знищила цей первообраз, тому дивлячись на людину, нам важко повірити відразу – що і вона є образом Бога. Та на початку було не так.
Тоді Господь не відрікся від свого твору і зробив все, щоб відновити “упалий колись образ”.
Найбільшим шедевром Божого іконопису – це було воплочення Божого Сина, через якого ми пізнали Бога.
Кожний, хто зупинився на Його тілесності і людськості, той не пізнав Божественності. Хто не прийняв Його Божественність, той не прийняв Спасіння.

Ми ж схиляємо голови свої, визнаючи присутність нашого Об’явленого Бога у цьому світі, не відкидаючи Його Божественної дії через матеріальні речі:
землю, бо нею помазав очі і сліпий отримав зцілення
воду, бо нею обмились прокажені та зцілились
одежу, бо кровоточива жінка одужала
та інші речі благословенні Тобою, що скріпили нашу віру.
Помилуй нас Боже … і очисти інших від сліпоти духовної, щоб пізнали Істинного Бога і Сина Єдинородного Твого, та Духа животворящого. Амінь.