Хай Бог тебе благословить

Покірна впертість – це віра, Горда впертість – це наглість. Чи не так?

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Листопад 27, 2007. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

tunel i svitloЄвангеліє від Матея 15, 21-28.

Дивимось на цю жінку і дивуємося її впертості, наполегливості і цілеспрямованості. Вона зуміла перейти все: розпач, погордження і приниження. Крок за кроком далі добивалась свого.
Слова Ісуса «О, жінко, велика віра твоя! Хай тобі буде, як бажаєш» є найкращим підтвердженням того, що нам слід брати від неї приклад.
У важких умовах, таких, як на чужині, ми знаємо чітко, що без наполегливості нічого не доб’єшся. Ось так,  поволі, кожен, доходячи до пізнання цієї істини життя, починає виробляти у собі цю прикмету характеру, яку ми часто називаємо наполегливість, впертість, цілеспрямованість.
Двояка впертість
От лише хочеться зауважити маленьку деталь: впертість може бути двоякою. Є та, котра нас веде до спасіння, а є також та, котра нас скеровує до загибелі.
Все дуже просто. Коли у нас народжується мета, то звичайно виникає природне бажання її досягнути. Зустрічаючи труднощі, розумієш, що без постійних зусиль ціль не досягнеш. Потрібно постійно йти вперед і добиватися свого. Але, яким чином?
Віра, що веде до спасіння
Ісус дуже чітко охарактеризував цю жінку: віра твоя велика. Саме тому сталось їй, як вона бажала.
Деколи нам хочеться бути подібною до неї, щоб і нам сталось так, як ми бажаємо. Але найперше є різниця між «хочеться» і «стати такою». По-друге: хочемо мати таку віру на скільки часу? До отримання чуда? А далі вже не має потреби вірити в Бога?
Саме тому Господь своїм вірним робить такі випробування, щоб перевірити і показати нам самим нашу віру. І наскільки ж наша віра є чистою? Чи ми дійсно хочемо вірити в Бога і жити згідно віри, чи просто хочемо використати Бога задля досягнення своєї мети?
Не секрет, що у нашому народі є досить поширене явище: досягнути цілі  будь-яким способом. Факт є фактом, що у часі випробувань і перших перешкод люди свідомо чи напівсвідомо вірять у забобони, нашіптування, звертаються до різних дивних цілителів та ворожбитів. І навіть можуть це пов’язати із церковними обрядами. Каже одне прислів’я: один Бог не поміг, а інший помогти може. Прислів’я не християнське, а деякі християни живуть, прислухаючись до нього. Але треба дивитись на кінцеві наслідки, а не лише на початкові успіхи.
Ось так наша віра може звестися до «вірити в щось», ніж «вірити в когось».
Божа Сила і наша віра = чудо
Сьогоднішня євангельська історія показує нам наскільки велика сила нашого Господа, але наскільки потрібно великої нашої віри, щоб цю силу прийняти і скерувати її до здійснення наших прохань.
Якщо ми хочемо вірити такою вірою, то потрібно цілковито довіритись Богові, неустанно звертатись до нього із благаннями, продовжувати йти далі, коли зустрінуться перші випробування.

Переглядів було:1529

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.