Хай Бог тебе благословить

Небесний Тато готує нагороду своїм дітям. І тобі також?

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Лютий 26, 2011. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Згадуючи про останні часи, у декого виникають неприємні емоції. Навіть у самій назві «Страшний суд» відчувається боязнь перед тією хвилиною, коли відбудеться зустріч усіх із Богом. Природно виникають запитання: чому має бути страх перед зустріччю із всіма і перед зустріччю із Небесним Татом?
Як правило, у людей виникає страх тоді, коли вони зробили недобрий вчинок. Дивлячись на те, що є, людина уявляє наслідки і якщо вони є неприємні, то провокує неприємні переживання.

У духовному розуміння страх є двоякий: страх перед карою і острах втратити те, із чим пов’язано твоє щастя.
Страх перед карою – рабський страх. Який остерігає нас перед поганими вчинками, а декого і перед добрими, щоб часом не отримати належного покарання. Тому в середині людини є бажання це зробити, а ззовні не показує його і в результаті бажане не виконується.
Дитина хоче взяти недозволене, але не робить цього, бо буде наказана.
Страх втрати – це внутрішній стан переживання людини, яка знає ціну того, що має вже і не має жодного бажання його позбутися. Щось подібно до того, коли нам доручили нести дуже делікатну вазу і ми стаємо дуже обережні, щоб часом не спіткнутися чи натрапити на перешкоду, бо боїмося, що впадемо і ваза розіб’ється. Так і святі боялися згрішити, щоб не втратити Божу благодать, чистоту своєї душі.
Чи то добре, що треба боятися Бога?
Там де страх – там немає любові. Рабський страх часто віддалює людину від Бога. Бо людина закривається в собі і думає, що Бог не бачить в середині її душі, що не чує голосу її думок, що знає її намірів. Людина ховається від Бога.
Але чи можливо сховатися від того, хто тебе створив і тебе утримує в житті? Таке лукавство перед Богом переходить в лукавство перед самим собою. Тому страх перед "Останніми днями" – це недосконалий шлях до спасіння, хоча і він може привести Божого Царства.
Бога потрібно любити
Якщо страх – це недосконалий шлях, то любов – це досконалий шлях. Є діти, які не бояться батьків: бо їх не поважають, тому роблять все, що захочуть, або дуже сильно їх люблять, тому не роблять нічого погано, що може їх образити, принести біль.
Дехто навіває страх перед собою і цим хоче показати свою вищість над тими, хто не боїться, щоб інші поважали.
Господь вибрав інший шлях – це шлях любові. Віддав Свого Сина Єдинородного, щоб відкупити світ і спасти люд свій. Віруюча людина, яка пізнала Божу любов хоче не грішити і цим образити Бога. Віруюча людина Любить Бога, як дитина любить батька. Саме цей Батько в Останні часи дасть нагороду своїй дитині, а хто хтів бути сиротою, хто зрікся Небесного Батька і відкинув братів-сестер на цій землі, той буде відкинутий і для нього буде тоді справжній Страшний суд!

Переглядів було:1522

Ключові слова до цього допису: , ,

1 відгук

  1. sofia

    В нашем обществе, не каждый человек замысливается над смыслом своего существования. Н аэто есть разные причины. Одна из них и наше воспитания. К сожалению, в школе нет уроков духовного воспитания, и , сегодня, мы ораничиваемся лишь церковными школами.
    Пожалуй, нет человека, который бы не задал себе вопрос:” Зачем я живу?” ” А, что будет со мной после смерти?” Но, есть мало родителей, которые готовят своих детей пройти свой жизненный путь полноценно, обогащая себя не только материально, но и духовно. Правильно отметил о. Виталий, что не со страхом надо идти в Царствие Божие, а с любовью. Это равыносильно тому, как воин, прежде. чем идти сражаться, упражняется в боевом мастерстве, готовит себе обмундирование, изучает тактику и технику ведения боя, духовно укрепляет себя, чтоб не струсить перед врагом. Так и мы, прежде, чем покинуть этот мир, должны воспитывать себя духовно и готовиться к встрече с Отцом Небесным. Прийдем ли мы с чистой душой или с грешной, зависит лишь от нас самих. Но, каждый раз, когда стою перед иконой и молюсь, вижу мой ссудный день. Потому что знаю, что он настанет.

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.