Хай Бог тебе благословить

Через матеріальне доходимо до духовного, але як?

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Жовтень 20, 2008. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Лк. 5,1-11
Людина складається з душі та тіла. Ціле своє життя ми живемо, задовольняючи потреби нашої душі і нашого тіла. Коли це нам вдається, у нас є добре самопочуття і ми кажемо, що ми щасливі. Нові труднощі відганяють від нас почуття щастя і ми далі боремось, щоб його повернути. Така боротьба за щастя триває у нас ціле життя.
Спочатку, з перших днів, дитина інстинктивно бажає задовольнити тілесні(фізичні) потреби, а коли підростає, то зауважує, що її духовний світ теж потребує уваги.
Ми можемо зауважити те, що матеріальні приємності мають властивість скоро закінчуватися, а духовні залишаються на довго.
Далі з часом ми також зрозуміли, що матеріальні добра часто стають першою причиною пошуку щастя. А коли ми не зупинимося у наших пошуках цього щастя, то дійдемо до того, що джерелом щастя є сам Бог, так дійдемо до самого Бога.
Історія з Євангелії
Сьогоднішня Євангельська історія нам показує як Господь нас веде до вищого, даючи спочатку матеріальне добро.
Хто слухає Його голосу, той може отримати дійсно у великі достатки. Бо, що є для Бога створити велике добро? Він же Творець усього!
Завдяки цій історії ми можемо відкрити для себе просту істину: Господь хоче нам дати матеріальні блага, але для того, щоб ми зробили наступний крок, тобто зріст в духовному житті.
З цієї причини був створений світі і з цієї причини ми Господь далі нас скеровує до вищого, до небесного, до вічного.
Недивно, що ті рибаки, які дуже хотіли збагачення, потім покинули все і пішли за Христом.
Подібний шлях до Бога ми переживаємо також. Шукаємо матеріальне, а отримуємо духовне. Але не завжди. Все ж таки залишається трудно не зупинятися на досягнутому і йти далі.
Хто усвідомив, що життя – це гармонійне поєднання матеріального і духовного, де духовне дає зміст матеріального, то багатство його духовності дасть можливість осягнути того щастя, у пошуках якого ми є ціле життя.

Переглядів було:1759

Відгуків є 4

  1. DaLes

    Уточнення:
    1. “Людина складається з душі та тіла.” ?
    …і духа…
    Біблія вчить, що людина є ТРИскладовою, о Віталій.

    2. Не погоджуюсь з вашим твердженням:
    “…Господь хоче нам дати матеріальні блага, але для того, щоб ми зробили наступний крок, тобто зріст в духовному житті.”

    Чи був багатим Ісус?
    Чи були багаті апостоли?
    Чи стикується ваше правило з Притчею про бідняка і Лазаря?
    Чи стикується ваше правило з Заповідями блаженств?

    2.Відкорегуйте речення, бо зміст незрозумілий:
    “З цієї причини був створений світі і з цієї причини ми Господь далі нас скеровує до вищого, до небесного, до вічного.”

  2. DaLes

    ще згадалось до теми про бідних:
    -“31 Хто тисне нужденного, той ображає свого Творця, а хто милостивий до вбогого, той поважає Його.” (Прит.14:31)
    -Мк 12:43 про вдовину лепту…
    -Яків 2:5 “5 Послухайте, мої брати любі, чи ж не вибрав Бог бідарів цього світу за багатих вірою й за спадкоємців Царства, яке обіцяв Він тим, хто любить Його?”

  3. DaLes

    Прочитайте також Луки 12:15 :” життя чоловіка не залежить від достатку маєтку його.”

  4. DaLes

    …і ще – найважче для вуха людини:

    -Лук 12:33 33 Продавайте достатки свої та милостиню подавайте.
    чи
    -Лук 18:22
    “Одного тобі ще бракує: Розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай, і матимеш скарб свій на небі. Вертайся тоді, та й іди вслід за Мною!”

    ХТО серед земних створінь готовий на таке – розпродати свої достатки, розпродати те. що нажив своєї працею?

    Не думаю, що вищесказані слова підтверджують Вашу “істину”:

    “Завдяки цій історії ми можемо відкрити для себе просту істину:

    ” Господь хоче нам дати матеріальні блага, але для того, щоб ми зробили наступний крок, тобто зріст в духовному житті.”

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.