Преображення – шукаймо Світло, перебуваймо в Ньому

 

Дорогі браття і сестри!
Преображення Господнє – це Велике Торжество у літньому періоді, яке можемо прирівняти до Пасхи. Дехто називає його Світлим Торжеством, в якому є заклик до прийняття світла, що сходить з висот, до освітленості, що дає нам сам Бог.
У цьому святі виявляється велич Бога в тому, що Він є світло, і немає ніякої темряви в Ньому, як говорить апостол Іван у своєму посланні, також наголошуючи, що Бог є любов. Отже, якщо Бог є світло і Бог є любов, то можна сказати, що любов і світло мають одне джерело. Сам апостол Іван робить такий висновок, коли пише: «Хто говорить, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той у темряві». Темрява на існує сама в собі. Темрява – це відсутність Світла.
Легко зробити термряву, потрібно лише уникнути світла. Подібно робить зло, коли перестаємо робити добро. Бог і любов – це світло, а гріх – це нелюбов, це темрява.
Так існує боротьба світла і темряви, і боротьба Божественної любові і гріха.
Апостол Петро у посланні, яке ми читаємо в день Торжества  Преображення закликає нас наблизитися до Господа: Ви добре робите, вважаючи на Нього як на світильник, що світить у темнім місці, поки не почне розвиднятись і рання зоря не зійде в серцях ваших.
Цією ранньою зорею, світлом є наше покаяння, яке зворушує у нас Дух Святий, це ті благі помисли, які ведуть на добрих вчинків, це ті промені любові, які творять у нас святу людину.
Наше життя – це пошук Світла.
Лоли людина не шукає світла, не ходить у світлі, не творить діл світла, то вона перебуває в темряві. В день преображення Ісус нам показує, що світло приходить з гори, з висот, з вершин. Господь залишив це нагадування через природу. Хочемо світла? Відриваємо свої очі – дивимось догори.
Це світло нашого життя і просвічення находимо в Христі
У кондаку свята ми співаємо: «Ти єси воістину Отче сяяння». Любов, світло, сяйво, слава – ось чим являє нам Себе Бог на горі Тавор і далі продовжує нам Себе об’являти у духовних піднесеннях, де і нам хочеться сказати: добре нам тут бути!
На Таворі Господь нам показує, що Він може просвітити всяку темряву, може наповнити Світлом Своєю Божественною присутністю. Коли  Бог приходить у твоє життя, воно наповнюється світлом.
Інколи люди запитуються: чому у деяких  моментах життя я перебуваю немов у темряві, коли нічого не ясно, коли почуваєш себе сліпим? А відповідь проста: якщо твої попередні думки і вчинки, середовище в якому живеш ведуть тебе до темряви, тоді і буде темрява.
Сам Ісус нас повчає: Світло тіла – око. Як, отже, твоє око ясне, все тіло твоє буде світле. А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то якою великою буде темрява! Отож бути у світлі і в темряві одночасно неможливо, як і любити та ненавидіти.
У цей день відновімо наше покликанням шукати це Світло і перебувати в Ньому, щоб і наше життя було ясним і вчинки наші були світлими.
Багато святих здійснили цей шлях і стали іншим дороговказом в житті. Коли ми станемо на дорогу світла, тоді й інші будуть хотіти нас слухати і, навіть, наслідувати нас, знаючи, що дійдуть до Джерела Світла – Бога.