Бог кличе і ми даємо відповідь – це початок відносин з Богом і це початок молитви

Дорогі браття і сестри у Христі, в Євангелії від Матея (Мт. 4, 18-23) описано проте як Ісус покликав апостолів, щоб вони пішли за Ним.
Коли вони почули Його голос, вони залишили все: і послідували за учителем. Залишити все і піти вслід за Ісусом – це означало цілковито довіритися Йому. Господь покликав не для помочі йому, не задля короткої зустрічі, але виразно сказав: слідуйте за мною.
Там, де ступає Його нога, там має ступити і нога Його послідовників. Наслідувати Христа – означало пройти той самий шлях, що пройшов Христос.
Молитися – це дати відповідь Богові
У цьому році, коли ми звертаємо особливу увагу на молитву, ця історія нам може пригадати проте, що наші відносини з Богом завжди починаються із поклику Господнього. Таким чином наша молитва – це не є наш витвір, наше авторство, плід нашого бажання. Молитва це є діалог, де є поклик Бога і наша відповідь.
Одного разу один чоловік признався, що він не знає, що і як має говорити Богові. І це велика помилка, коли ми придумуємо, що ж маємо сказати Богові? Насправді Бог вже промовив до нас, а ми можемо дати Йому відповідь.
Щось подібне дехто говорить, що він не знає, що ж має робити в житті. При цьому забувається, що Господь Вже нам сказав, що ми маємо робити і як жити, тобто наслідувати Його у виконанні волі Отця.
Він, Син Божий показує нам, дітям Божим, дорогу життя – “Хто йде за мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя”. (Ів.8, 12)
Коли ми починаємо наші справи без слухання Бога, ми ризикуємо піти за голосом ”іншого”, що поведе нас стежкою повною бур’янів. Тоді наше життя стає заплутаним і повне непосильних трудностей. Дехто, ще насмілюється сказати: що це Бог дав! Бог дав? А ти чув/чула Його волю в цьому? Божа воля, щоб наше життя було в ясності і спокою, в простоті і злагоді.
Відповісти Богові: як, чому, для чого?
Відповісти на поклик Бога – це піти за Ним, це зрушити зі свого місця, залишити те, що ти вмієш і в чому був переконаний, наважитися зробити по-іншому, інколи зробити зовсім протилежне, від того, що тебе раніше навчили. Це означає, що твоє життя переміниться. Кожного разу, коли ти відповідаєш Богові на молитві, ти свідчиш Йому свої переміни і бажання до змін. Якщо в тобі немає перемін, тоді: або не чуєш Бога, або не розумієш промовлених слів до тебе, або Йому протирічиш.
Одна поважна жінка зауважила: ми стільки багато прийняли Тіла і Крові Господньої у Святому Причасті, що можна би було б замінити кожну клітину в нашому тілі і кожну частину в нашій душі, але цього не стається. Отже не від кількості того, скільки ми приймаємо, залежить наше освячення, але від того, як ми даємо відповідь на Голос Спасителя, як даємо можливість вплинути на нас!
”По вчинках пізнають, що ви Мої учні” – каже вчитель із Назарету. Називатися учнем можна тоді, коли ти слухаєш получення свого вчителя і наслідуєш Його.
Отож: слухати і наслідувати.

а ще…
Хто і кого має кликати?
Бог – мене чи я – Бога?
від перестановки слів виявляється, що результат буде різний …