В які закони ми віримо більше Божі чи людські?

Дорогі браття і сестри у Христі, історія про Боже Царство (Євангеліє від Матея 18, 23-35) показує нам, які мають бути відносини між нами. Слова молитви: «хай прийде Царство Твоє» пригадують у цій історії інші слова «прости нам, як ми прощаємо нашим винуватцям».

Ісус нам пригадує, що Боже Царство живе по законах Божих, які в основі мають Любов. Через Боже прощення ми пізнаємо Божу любов, яку можемо поширити на наших ближніх і так об’єднатися довкола Небесного Отця.

Бог запрошує людину до наслідування
Бог у Своєму Царстві є першим виконавцем Своїх законів і цим показує нам приклад. Це ще більше показує важливість повірити Богові і будувати Його Царство між нами. Бо виконавши Його заповіді, ми поширюємо Боже царство і його наслідки на все наше життя: на нашу сім’ю, наші спільноти.

Між Божим і світським
Останнім часом ми дуже сильно почали довіряти світській владі і вірити світським законам, думаючи, що безбожні системи управління можуть принести порядок та благоустрій, при цьому можемо спостерегти, як багато людей втратили бажання самими творити порядок та благоустрій.
Прикро, але і у відносинах між християнами часто використовується світський спосіб життя, світські правила, світські вимоги і стандарти.
А яке місце займають Божі закони? Божий приклад? Божі дороговкази?

Не випадково тепер світська влада часто говорить, що держава починається з тебе. Нарешті і світська влада дійшла до свідомості, що без особистої участі і бажання кожного, доброго спільного життя не буде.

Але має бути ще наступний – це пізнати задум Творця. Адже демократичний чи інші методи управління – це завжди людський підхід, це завжди людськими силами і базується та пояснюється лише людиною. А світ задуманий та створений Богом і тому, якщо людина не прийме Божий закон, який незмінний на всі віки, то завжди будуть ті, котрі будуть приймати закони, шукаючи егоїстичне добро, тобто жити, щоб лише йому було добре.

По-людськи правильно, а по-Божому – це жорстоко
У цій історії добре показано, як важливо жити за Божим законом любові: який був і залишається основою. І також показано, як людина не прийняла цей закон, а зажадала справедливості. Той чоловік по-людськи поступив правильно, справедливо і згідно законів, але в очах Божих – це було жорстоко, без любові. Він не продовжив закон любові.
Покликані продовжувати любов
Дорогі в Христі, ми живемо у світському суспільстві, де на жаль чим раз тим, менше згадується про Бога у культурі, політиці, економіці, науці. Ми бачимо наслідки такої системи мислення і бачення суспільного життя. Напруження чим раз тим, тим більше зростає і несе неспокій.
Уважаймо, щоб такий підхід «без Бога» не увійшов у наше сімейне життя, у наші дружні відносини, у церковне життя. Наслідки будуть ті ж самі: брак любові приведе до війни. Адже, де немає в основі любові, милосердя, прощення, довготерпіння, там нема Бога. Де нема Бога, там не буде життя.

Христос казав: «Я не прийшов знищити закон, але його доповнити». Так і ми покликані жити у цьому суспільстві і доповнювати його закваскою, яка може заквасити людство і «закваскою» цією є Христос!

Пригадуймо світу про Творця, який так чудово задумав цей прекрасний світ, щоб всі жили в блаженстві!