тема 3: Я і друзі. взаємна підтримка між друзями

Loading

Я і друзі. взаємна підтримка між друзями

Дорогі друзі, кожен із нас можливо чув такі слова: “поки ти не побував у моїй шкурі, тобі мене не зрозуміти”
Наша любов до ближнього, у якого є проблема, породжує в нас запитання: “Як мені зрозуміти іншу людину, її почуття, почути іншого і бути почутим, як показати свою підтримку??”
Дружба – це не місце для самоствердження, де ми хочемо відчувати лише себе незамінними і спасителями.
Має бути простір, де ми шукаємо і несемо розуміння і любов.
Коли людина перебуває у важкому стані ( хвороба, духовна криза…,), підтримка товариша в даній ситуації дуже важлива.

Праведний Йов також мав друзів. Троє близьких друзів прийшли його ніби підтримати, але із тексту Святого Писання видно, що по черзі звинувачують його…
Він втратив все: сім’ю, здоров’я, статки і доходить до того, що він втрачає віру… Та друзі вимагають він нього зізнатися у якихось смертельних гріхах!!!
І тут починає відкриватися деякий внутрішній стан його друзів.

Ми всі мабуть чули вислів: ” друг пізнається в біді”
Чи завжди можемо пізнати і відчути це?
Бо також гуляє вислів у народі ” Бог знає за що карає!”

Буває у нашому житті так, що ми думаємо, що нас оточують добрі друзі, які підтримають як в радості, так і в біді. Мабуть так і думав Йов, бо з вигляду вони були праведні, але що таке справжня праведність?
Праведність – це коли шануєш Бога, плекаєш в собі страх Божий і милосердя, любов до ближнього свого.
Та є ще інша праведність, про яку викрив Ісус Христос — це фарисейська, якої потрібно остерігатися.
Вона проявляється в тому, що людина ніби і Бога шукає, і пости дотримує, і милостиню дає, але у всьому тому немає любові, співчуття, якщо піддати таку “праведність” випробовуванням, це відразу виявляється. Те саме стосується друзів Йова.
Вони прийшли поскаржитись разом з ним, пожаліти його, а насправді мабуть хотіли просто подивитися, як він страждає….вони знали, що він, як справжній праведник, стоїть вище них, тому можливо відчували до нього почуття заздрості.
Це дуже показова для нас історія, тому що такий стан “уявної праведності” в нас теж може бути і ми можемо вчинити точно так, як друзі Йова.

Видрукувати Видрукувати

допомога у пізнанні Бога та мудрості життя.