Кадіння – це просто частина богослуження, це давня традиція передавання своїх благих духовних почуттів Творцеві. Через кадження людина приносить видимий знак свого почитання. Кадильниця – це жертовник, а ладан – це жертвенний дар.
Дим ладану показує як жертвенний дар підноситься до небес. Це подібно до наших молитов, які піднімаються до висот.
Чому смола?
Вибір пахучої смоли був мабуть із практичних цілей, бо швидко і візуально через дим проходить жертвоприношення, але також є великий природній символізм.
Коли дерево виділяє смолу, “живицю“, то це робить із різних причин, однією з них – це “лікування своїх ран“. Якщо стається пошкодження дерева, тоді воно, щоб загоїти “рану”, виділяє сік, який нагадує сльози. Оплакуючи свою рану, дерево її лікує.
Ось, ці “сльози” потім стають основою, для майбутнього ладану, який буде показувати, як наша молитва піднімається до Бога і як благодать Божа сходить на людей і огортає невидимим запахом кожного присутнього. А також буде пригадувати про наші сердечні моління, які часто із сльозами виходять із нашого серця. Наші молитовні сльози, немов дим ладану підносяться до Бога.
Як виготовити ладан самостійно?
Ось кілька рецептів приготування ладану для Богослужінь, які сам використовую і тепер ділюся з вами.
Є кілька етапів:
– приготування сировини,
– виготовлення,
– використання.
1. Приготування сировини.
Для цього потрібно зібрати живицю із дерев, які мають приємний запах. Далі слід зробити із смоли “каніфоль”, тобто потрібно на малому вогні переварити все, щоб залишилась чиста смола. Увага потрібно очистити від всього “сміття”, щоб уникнути потім небажаних запахів. Також слід вважати, що не було високої температури, щоб смола не загорілась. Краще це робити на відкритому просторі.
Коли вся “шума” википить, тоді вилити теплу масу і чекати поки застигне. Все подрібнити.
Ось і є вже можемо це назвати – ладан, який можемо використовувати відразу, але, якщо хочеться чогось вишуканішого, то потрібно потрудитись більше. Але про це пізніше.
Приготування потрібно супроводжувати молитвою.
Гарячий спосіб приготування.
Очищена смола є основою, до якої можемо добавити: 50 гр.воску, спирт, ефірну олію, алебастр.
Найперше приготуйте металічну, або керамічну посудину і постопіть у ній “каніфоль” та віск на малесенькому вогні.
Коли вже утворилась рідка суміш, тоді швидко потрібно розбавити її (з розрахунку на 1 кг каніфолі) 15 крапель ефірної олії, яка попередньо була розбавлена у 1 см3 чистого спирту. Поступово вливаючи в каніфоль “запах”, слід швидко помішувати. Далі треба насипати алебастру на бляшанку, потім у центр цього кільця вилити готову суміш.
Дуже швидко треба змішувати напівфабрикат ладану з алебастром аж до утворення однорідної маси.
А тепер потрібно дати охолонути.
І викласти маленькими смужками, щоб зручніше можна було нарізати, або ламати, коли вже затвердне. Все потрібно пересипати алябастром, або магнезієм.
Холодний спосіб:
– Каніфоль треба перетерти на порох.
– 1 кг. “пороху” змішати із 200 грам теплої води та 200 грам аромату, 0,5 кг. магнезії (порошок, можна купити в аптеці).
Теплу воду слід поступово змішувати із порохом ладану і вже тоді помалу вливаємо аромат.
Далі починаємо місити цю масу, навіть вимішувати, немов тісто. Після цього викласти “тісто”на лист фанери, порізати ножем на смужки і швидко-швидко змішувати з магнезією.
Дати підсохнути і порізати на зручні за розміром і формою кусочки. Хай підсохне до повного затвердіння.
Два способи приготування є відмінні, але в основі є:
– сама основа, тобто смола, яка під дією високої температури випаровується і утворюється дим.
– допоміжні складники, які дають запах.
Ось і все. …
Все на славу Божу!