Хай Бог тебе благословить

…не судіть – і не будете суджені; Лук. 6, 37

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Листопад 30, 2007. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Цікавитися життям інших людей у наш час вже стало звичною справою. Дехто каже, що це вже стало обов’язком бути в курсі всіх новин. Тому ми читаємо газети, дивимось новини по телевізору і звичайно далі продовжуємо жити старим методом передачі інформації – говоримо один про одного.
В багатьох справах палка має два кінці. Виявляється, що спілкування теж двояке: може принести нам добро, але може добряче нашкодити. Ми в нашому житті переконались не раз, що: краще було би промовчати, краще було би не чути, краще було би не цікавитись. То у чому ж справа? Чому Дар Божий може нам принести шкоду?
Так «спілкування» – це дар від Бога і даний нам для зручності нашого життя, для скріплення любові між людьми. Коли люди спілкуються і підтримують стосунки, вони цим самим виявляють любов один до одного. Саме тому, ми маємо пам’ятати про це перед тим, як відкриємо наші уста. Наші слова мають бути словами любові. У цьому був задум Бога. Каже псалмопівець:  Господи, губи мої відкрий і уста мої сповістять хвалу Тобі!
А що сповіщають наші уста? Коли ми прокидаємось, яке перше слово ми промовляємо? Першою думкою і першим словом має бути подяка за пережиту ніч! Таким чином, наші уста вже будуть освячені молитвою і будуть благословенні. І Бог буде благословити наш день. Усвідоммо, що нашою думкою і словом ми принесемо добро у цей світ.
Кожна наша думка впливає на наші вчинки. А вчинки переходять в звичку, а далі вже формується характер. Тому, хто має добрі думки, той може сподіватися, що буде доброю людиною.
Мати добрі думки, це не означає приховувати зло і думати тільки про добро, про приємне, про миле. Треба думати в доброму світлі! А це означає – давати завжди надію, що буде краще ніж є зараз.
Про осуд!
Пам’ятаймо, що той, хто осуджує, той возвишається над людиною і принижує її вже в думках, а далі йдуть слова і потім вчинки.  Він творить немов судовий процес! А тут слід запитати: хто дав таку владу бути суддею над іншим? Хто про це просив?
Дар спілкування має скріплювати стосунки між людьми, а не розривати їх! Цей дар має допомогти нам виявити свою любов до інших, а не засуд чи осуд. Має наближувати нас, а не віддалювати один від одного.
Також слід пам’ятати, що той час, яким витрачаємо на осуд інших людей, міг бути використаний на користь нам. Один мудрець сказав: «коли ти хочеш когось осудити, то пригадай собі найгірший свій гріх. Тоді побачиш, що його гріх вже не буде таким цікавим для тебе. Бо тоді, ти почнеш просити у Бога милості за свої вчинки і будеш молитись за спасіння своєї душі. А коли тобі приходять думки про погані вчинки інших людей, то ти молись покірно за них, щоб Бог дав їм силу позбавитись тих спокус. Вони зміняться і ти будеш спасенний! »
Ось так, Бог дав дар, а ми вже визначаємо, як цей дар використати.

Переглядів було:1433

Відгуків є 3

  1. Тетяна

    Спасибі за корисні поради для мене:
    1. Ранок починати з подяки Богу за пережиту ніч.
    2. При бажанні осудити людину швидко пригадати собі свої гріхи
    3. Думки про погані вчинки інших відганяти молитвою за них.
    4. В важких обставинах не губити надію, що стане краще.
    5. Для мене ліпше не цікавитися особистим життям інших людей, телевізійними новинами, не розпускати плітки, частіше прислухатися до своєї совісти.
    Є питання.
    Чи є це гріх, коли ділишься інформацієї про погані вчинки однієї людини, щоб друга людина не попала в халепу?

  2. о.Віталій

    Чи це є гріхом ділитись інформацією?
    цього не можу конкретно сказати, треба знати конкретний випадок. Можу лише додати, не буде гріхом тоді, а буде велика користь тоді, коли:
    – Те, що ви говорите несе в собі користь для вас самих,
    – Буде користь тої інформації тій людині, які це говорите
    – і буде користь ще й тій людині, про яку говорять.
    Якщо буде цих три користі, то це буде велична і благородна справа.
    Хай Бог благословить і осв’ятить наші уста. Амінь.

  3. Єва

    Чинити (говорити, думати) з любов’ю… це легко, коли ти перебуваєш в присутності Божій… це важко весь час перебувати в присутносі Божій, іноді світ силоміць тебе вириває… напевно замало молюсь…

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.