Любити ворогів? Так, як любить Бог!

Дорогі Браття і сестри, сьогодні свята Церква нам пропонує, щоб ми пригадали уривок із Нагірної проповіді Ісуса виголошеної до своїх апостолів та учнів (Євангеліє від Луки 6, 31-36).

Звичайно, якщо б це почули погани чи ті особи, які живуть за звірячими законами, тобто сильніший виживає, а ворогів твого життя треба знищувати, то не було би такої великої уваги до слів Христа і не було би тиші, а була б велика суперечка і можливо, навіть, конфлікт. Вони би сказали, що це поза їхньою логікою життя і він вимагає він них те, що неможливе, абсурдне, бо порушує закон справедливості – винні мають бути наказані.

Без сумніву слова про любов, про прощення і відкритість прозвучали, як сміливий виклик! Дехто можливо подумав, що це шлях до якогось геройства і абсурдних думок! Натомість пояснення Ісуса було просте, що це для нас є шлях поверненням до образу і подоби Божої. Тобто до того створіння, що було на самому початку творення, від якого ми відійшли через гріх. 

Різниця між сучасною атеїстичною ідеологією і наукою Церкви є простою.  Читати далі Любити ворогів? Так, як любить Бог!

Воздвиження чесного хреста: Чи міг Бог не виявити свою Любов? 

 Господь спасає людство через Свою Смерть і Воскресіння, а чому саме так? 

Знаємо, що Бог створив людину з любові і не відмовився від неї, навіть тоді, коли сталося так, що людина вибрала зло, відійшовши від Бога. Відвернулася від Свого Творця. Бог поважає її вибір, але завжди хоче пригадати про її правдиве покликання – бути в небі. Хоч поступово людські серця твердішали, стали невільниками, рабами гріха, але Бог ніколи не відмовлявся від свого плану Спасіння. Коли настала повнота часу Син Божий мав прийти на землю і принести себе в жертву, щоб сколихнули черстві серця. Спаситель добровільно обирає саме найгірше знаряддя смерті – хрест. Народ розпинає Свого Бога. На превеликий подив: чим більша зневага і озлобленість людей, тим більше проявляється Божа любов.

Чи міг Бог не виявити свою Любов?  Читати далі Воздвиження чесного хреста: Чи міг Бог не виявити свою Любов?