Боротися зі злом чи боротися за святість?

Loading

Дзвінок мобільного телефону в храмі в часі богослужіння стало вже звичним явищем. Хто забуває вимкнути, хто не в змозі це зробити по причині незнання чи неуміння, хто вважає це недоцільним, або ж є ще інші причини. У кожному випадку для нас, віруючих людей, це може бути не тільки етичне випробування, але ще й духовне.
Одної неділі священик говорив проповідь про святість життя. Слова його були захоплюючі і тема була важлива для життя кожного, приклади, порівняння – все це допомагало захопити слухачів.
І все би закінчилось на такій високій ноті, як би не задзвонив телефон. Всі глянули у сторону, звідки линуло бринчання. На задніх лавках з боку сиділа жінка, яка в руках міцно стискала сумку, з якої і доносилося мелодійне бринчання.
На відміну від усіх жінка дивилась у сторону проповідальниці і всіма силами старалась прислухатися до сказаних слів проповіді. Було зрозуміло, що ця тема її дуже зацікавила, тому вона стискала сумку, заглушаючи, як тільки можна було, звук і не навіть не зрушувалась з місця.
Телефон все ж таки дзеленчав, простий акустичний храм підсилював звук, церковні жінки вороже дивилися у сторону почервонілої зі сорому жінки, а та напружено далі прислуховувалася до слів проповідника.
Таку напружену ситуацію розрядив священик, що зупинив проповідь і звернувся простими словами: ” Дорогі у Христі, сьогодні у цьому храмі Господнє провидіння показало ще один приклад дороги святості. Бог Святий і ми маємо тягнутися до святості, бо коли будемо боротися із грішністю, то можемо себе звести у інший гріх. Так сталось сьогодні. Багато з вас не слухало проповідь, бо вибрали боротьбу суворим своїм поглядом в сторону жінки, яка вибрала кращу частку, що не відніметься від неї. Вона продовжувала слухати проповідь, яку не хотіла втратити. Ось тому дорога святості – це дорога добра і боротьба за добро”.

Можливо тому багатьом важко прагнути святості, бо вони постійно борються із грішністю,
витрачаючи час на діалог зі злом, не мають час на добро.

Ти, божий чоловіче,жінко, витрачаєш більше часу на осуд грішності, чи на проповідь святості?

 Світло прийшло у світ,
люди ж більше злюбили темряву, ніж світло,
– лихі бо були їхні діла.
20.Бо кожен, хто чинить зло,
ненавидить світло,
тож і не йде до світла,
щоб не виявились діла його.  Від Івана  3. 20

Залишити відповідь