Бути спраглим, щоб наповнитися і стати джерелом

Слава Отцю і Сину і Святому Духові! Дорогі браття і сестри об’єднані в любові до триєдиного Бога, вітаю вас із Торжеством Пресвятої Трійці – Триєдиного Бога, який виявив себе людині в Батьківській любові в Синівській вірності і щедрості Духа. Бога, який прийшов до нас страждущих і зранених гріхом. Бога, який хоче вгамувати нашу спрагу Божої благодаті.

Сьогодні у читаннях в Євангелії від Івана чуємо святі слова: “хто спраглий, нехай приходить і п’є”.
Бог кличе тих, котрі спраглі, потребуючі, жебраки, котрі смиренно визнають, потребу в Бозі. Інколи ми втрачаємо потребу в Бозі, в Його благодаті. Це стається з причини, що ми вже наповнились чимось іншим: нашими переживаннями, нашими страхами, нашими турботами, гріхами. Таким чином у наповнену посудину нашої душі вже неможливо влити Божественну благодать.
Спраглу, голодну, потребуючу людину відразу можна побачити. Адже всі її думки, всі її бажання, всі дії звернені лиш до одного: наповнитися, задовольнити потребу. Тому злий дух часто нас спокушає, щоб ми наповнились чим-небудь і вже не мали потреби в Благодаті. Наповнені “спокусливими подачками” ми їх несемо у наші сім’ї, до наших друзів, ми самі перебуваємо у цій гнилій, зіпсутій воді. І так наше життя стає – гниле і зіпсуте. Вартує псувати життя собі та іншим? Вартує наповнювати себе тим, що не втамує духовну спрагу, а веде до знищення? Чи важртує ходити до церкви, молитися, перебувати у святому місці і не наповнюватися Божою благодаттю?
Ось тому потрібно відкинути від себе все чим ми по необачності наповнились, все  що увійшло в нас і псує нас, наші відносини з ближніми. Потрібно очистити себе від усякої скверни і стати на шлях спасіння.
Наповнені Благодаттю стають носіями благодаті
Бог кличе, щоб наповнити нас, щоб ми самі стали джерелом, а радше, продовженням джерела Істинного, з якого виливається повнота життя.

Повнота життя – це що?
У теперішній час, коли чуємо багато закликів до забезпечення життя, коли це забезпечення зводиться тільки до матеріального світу, коли відчувається все більша духовна пустота, просім дарів Святого Духа, щоб вся матеріальність гармонійно була зв’язана із духовністю.
Щоб кожна матеріальна річ, звертала нашу думку до Творця всього видимого і невидимого,
Щоб наші матеріальні блага послужили нам та ближнім в дорозі до осягнення вічної радості.

Душе Святий, прийди і наповни нас!
😇