Тавор – це запрошення увійти в Таїнство Божої пристуності тут і тепер

Дорогі браття і сестри у Христі, Торжество Преображення нашого Спасителя – це запрошення для нас, щоб ми, подібно до учнів, увійшли в Таїнство Божого життя. Це є пригадка кожному, що шлях Ісуса – це шлях від землі до небес, від земського до небесного, це шлях на зустріч з Отцем та на зустріч зі святими і праведними.
Ніяка земська радість та матеріальне благо не може уподібнитися до радості і блага від зустрічі із Творцем.

Земське до земського
Бажання апостола Петра поставити намети і замешкати тут на землі є пригадкою, що людина вже від віків хоче, щоб Бог та святі мешкали між нами. Це бажання на жаль виявляється лише у баченні земського раю: добре нам тут бути і тому, хочу тут бути завжди.
Але хіба Бог має бути в рукотворних будівлях?
Хіба ми покликанні, щоб вічно жити на цій землі?
Хіба ми маємо зупинитися і жадати лише земської радості?
Не дивно, що Петро, ще багато говорив чогось… мабуть дуже подібно до теми земського щастя, але в цей момент його перебиває голос Отця: « Це – мій улюблений Син, якого я вподобав: його слухайте.»
Голос Бога перериває людський голос і заповідає слухати улюбленого Сина.
Дуже по-особливому вживається цей титул: «Улюблений Син». Всі ми Діти Божі, але Отець має Улюбленого Сина. Це не має викликати якоїсь ревності, хіба що у дітей темряви, які окрім егоїстичної ревності не знають іншого шляху до егоїстичного щастя.
У дітей світла це викликає захоплення і бажання до наслідування Улюбленого Сина. А чому Він є улюбленим? Бо досконало слухає Отця і виконує Його волю!
Ось , тому Отець заповідає нам Його слухати – і це дорога Спасіння!
Дорогі вірні у Христі, у цьому Торжестві ми подібно до апостолів приймімо запрошення Улюбленого Сина йти за Ним на зустріч з Отцем! Де нам приготовлені  духовні піднесення, що дозволяють відчути присмак небесної радості та небесного блага, які нас заохотять ще більше слухати Христа та виконувати Божу волю.
Пам’ятаймо про небезпеку молитви, тобто зустрічі з Богом, у якій з різних причин
– не переживаємо живої присутності Бога,
– у якій не чуємо голосу Бога,
– у якій шукаємо лише земського блага. Такі молитви, лише віддалюють людину від Бога і не спасають від гріха. А в час трудностей і невигоди замість того, щоб скріплювати віру в людині, навпаки доводять до розчарування.
Преображення Таворське Світло, Божественний Голос – це тільки колись і лише для когось, це запрошення для кожного з нас увійти в Таїнство Божої пристуності тут і тепер.

Прослухати audio версію