Помноження віри… так, як можемо

Loading

Дорогі і возлюблені браття і сестри, сьогодні у Святу неділю, коли згадуємо про чудо помноження хлібів і водночас згадуємо Рівноапостольного князя Русі – Володимира. При цій нагоді  можемо пригадати ще одне велике чудо – помноження Спасительної віри в живого Бога серед наших слов’янських народів, а особливо в нашій Україні.
Благодаримо Бога, за таких людей, котрі зробили великі зміни у той час, відгомін яких ми відчуваємо ще й по-сьогодні. Князь Володимир і ті, хто був поруч нього, вплинули на хід історії цілого народу. Це було справжнє чудо помноження Христової віри. І це можемо потвердити сьогодні.
Може не задумуємось, але, передаючи віру наших рідним, друзям і просто нашим ближнім, ми збільшуємо число спасенних людей. А чи завжди так є з нами, чи завжди даруємо цей дар Христового Спасіння?
Апостоли покладалися тільки на власні можливості
Подібна “історія із помноженням” стається з нами тоді, коли Господь нас заохочує дати духовну їжу нашим ближнім. А ми, подібні до апостолів, часто можемо сказати: “Господи, я дуже обмежений, не краще би було, щоб люди пізнали дар віри через інших, через інші обставини життя?”
Господь каже: “дай те, що маєш і що можеш!”
Коли послухаємо Христа, то стається чудо помноження. Так Господь продовжує в чудесний спосіб Своє Божественне діяння.
Коли ж комплексуємо чи перекидаємо на інших, тоді все залишається, як було перед тим. Ніяких змін.
Апостоли – це лідери, провідники народу
У цьому випадку дуже чітко можемо побачити, яку велику роль відіграють лідери, керівники над іншими. Вони можуть розпустити із порожніми руками, скинути із себе обов’язок подумати за інших, або можуть використати те, що мають, і помножити його із Божим благословенням.
У цьому чуді виявилась велика солідарність між людьми. І ще одним чудом було те, що люди, об’єднуючись, помножили те, що мали – взаємну любов. Ось так любов і милосердя творять чудо.

Пригадується приклад, коли жінки-заробітчанки зустрілись у парку і кожна почала витягувати щось поїсти, за кілька секунд був спільний пишний стіл, до якого  з часом було запрошено інших, хто не мав нічого із собою.
А що би було, якщо би хтось покерував по-іншому? Якщо би кожен подбав лише за себе? Може би наситили свій шлунок, але душа була би далі голодною. Адже ділення із іншим – це хоч і втрата чогось, але і здобуток того, що приносить щастя тут на землі, і буде помножено на небі.

Нарікаємо… і що з цього?
Не раз люди нарікають на владу, закидаючи їм, що вони не думають за народ. Сперечатися не хочу. Факти все пояснюють. Але з іншої сторони хочу, щоб менше часу витрачали на критику когось, а звернули більше уваги на те, що ми можемо змінити у наших “міні державах”: сім’ї, колі друзів, класі, підприємстві, громаді, молитовній групі? Десь хочеться перекинути цю відповідальність на інших, на плечі людей, щоб самі вирішували… А може цього разу спробуємо проявити ініціативу та з Божим благословення використати те, що Бог дав на цю хвилину?
Можливо почнімо
– від очищення всяких погубних і не християнських висловів і слів, які помноюжуємо у наших бесідах,
– від очищення всякий обрядів і звичаїв, що несуть антихристиянський дух,
– від очищення всякої поведінки, що віддалює нас від живої віри в правдивого і єдиного Бога!

Знаю одного чоловіка на ім’я Володимир, що мало у розмові говорить про інших, особливо про їхні недоліки, а багато часу говорить із Богом, щоб Він помножив те, що має і звичайно на користь іншим. Багато добра зробив людям … не відпустив їх на манівці, щоб шукали самі собі ради. Все це робить, що сам пізнав, що це означає, коли тебе посилають з твоїми проблемами розбиратися самому.
Благодаримо Бога, що сокрушає таких людей, які своїм життям підтримують у боротьбі за добро! Спаси вас Боже, щоб витримали в доброму до кінця!

У цей Святий День пам’яті про Хрищення Київської Русі від імені цілого свого роду та від імені народу відновімо обіти святого Спасенного Таїнства.
Чи зрікаєшся ти і твій рід, твоя сім’я і твій народ, від сатани і від усіх діл його, від усіх ангелів його,  і всього служіння його, і всієї гордині його?
Чи Ти, і твій рід, твоя сім’я і твій народ відновлюєш єдність із Христом, Живим Богом?

Відновлення Обітів Хрищення:
Благодаримо Тебе Владику Бога і Отця, що удостоїв нас участі святих у світлі, бо визволив Ти нас від частки темряви і перевів в синівське царство любові Твоєї, яким маємо відкуплення, відпущеня гріхів, ним просимо і небесної слави Твоєї спадкоємства, щоб ототожнившись смерті плоті Його через святе хрещення, через життя згідно з заповідями Його і відвернення від плотських пристрастей стали причасниками воскресіння Його і царства вічного у світлості святих Твоїх у світлі Лиця Твого.
Бо Ти — Просвічення наше і Тобі славу возсилаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь

Залишити відповідь