Tрансляція наживо: Приготування, Проведення, Завершення. Перші кроки у служінні для церкви

Найперше хочу подякувати вам за те, що ви прийняли запрошення послужити церковній спільноті у цей особливий час. Відразу хочу наголосити, що жодна віртуальна зустріч не може замінити живої зустрічі, тому ми використовуємо такі трансляції тільки для того, щоб підтримати один одного і підтримати життя нашої спільноти, яка хоч на відстані, але далі залишається об’єднаною в Сопричасті один з одним перед Богом! Тому для нас основним критерієм є зберегти живі відносини і прямі трансляції можуть хоч трохи послужити в цьому.

Небіймося, але будьмо обережні.
Це є інструмент, яким потрібно навчитися користуватися. Якщо кілька років тому цим інструментом могли користуватися лише виняткові люди, які мали доступ до техніки, то тепер майже кожен має мінімальні технічні засоби, щоб зробити те, що раніше було неможливо. Aле крім інструментів потрібно мати ще й знання як ними користуватися. Тому пропоную вашій увазі кілька порад, які зможуть допомогти нам зробити перші кроки у цьому служінні для церкви.

Порадник у форматі ВІДЕО

Порадник: у форматі ТЕКСТ

Кожна добра справа має мати такі три етапи: Приготування, Проведення, Завершення.

ПРИГОТУВАННЯ

Відразу хочу звернути увагу, що приготування займає найбільше уваги, часу та зусиль. Особливо це стосується прямого ефіру, в часі якого не буде можливості щось виправити або вернути назад.  Тому все потрібно приготувати наперед.

Хочу звернути вашу увагу: На зовнішні приготування і внутрішні

У зовнішньому приготуванні потрібно звернути на пристрій, з якого буде вестися трансляція.
Це може бути : смартфон,  Tablet, комп’ютер із камерою.  Досвід показує, що найпростішим є використання мобільного телефону.

  • Переконайтеся, що ваш пристрій є підключений до інтернету.  У вас є добре покриття  мобільного інтернету, або мережі wi-fi.
  • Прослідкуйте, щоб  батарея була добре заряджена. Одна хвилина трансляції може споживати приблизно 1 процент заряду батареї.
  • Перевірте роботу камери телефону і не забувайте завжди протирати її, бо це вплине на якість зображення.
  • Ви також можете використовувати навушники і мікрофон, в багатьох випадках це покращує якість звуку.

Після того, як ми розібралися із пристроєм, який будемо використовувати в часі і прямої трансляції, нам потрібно звернути увагу на місце.

  • Бажано, щоб це було тихе місце, без сторонніх шумів, які можуть відволікати.
  • Також добре освітлене,  щоб зображення було максимально якісним.
  • У приготуванні місця молитви бажано подбати про ікону, свічку та інші декоративні елементи. Бажано, щоби ікона відповідала темі молитви.  Наприклад, якщо є молебень до Богородиці, то бажано, щоб це була ікона Богородиці.

Якщо ви все приготували, то тепер потрібно розташувати ваш пристрій, щоб міг якнайкраще зайняти місце молитви.
Для цього вам потрібно ввести ваш пристрій у режим відеозйомки. Увага масштаби і розміри фотозйомки відрізняються від режиму відеозйомки. Подивіться уважно чи все, що ви хочете, щоб було знято входить у “кадр”, чи часом немає зайвих предметів, чи все добре освітлено? Не забудьте закріпити ваш пристрій статично і надійно.

Зверніть також увагу, де знаходиться мікрофон у вашому пристрої. Саме в цю сторону потрібно скерувати ваш голос, щоб було його чути чітко. Не закривайте його рукою чи якимись іншими предметами.

Також зверніть увагу, що є дві камери смартфонах і таблетах: передня і задня. Передня – так звана “селфі” знімає вас, коли ви дивитеся на екран смартфону, натомість задня знімає те, що є перед вами. Те, що буде в ефірі, ви можете вже бачити на екрані вашого смартфону. Ви можете ці камери переключати завдяки особливому знаку.

Приготуйте книжечку чи інше з чого будете читати молитву. Подумайте про те, що будете говорити перед молитвою і тоді, коли вона завершиться. Як правило на початку говорять привітальне слово і запрошують до спільної молитви, а на завершенні складають подяку за спільну участь у молитві і запрошують наступний раз.

Тоді:
– Коли місце приготовлене,
– коли ваш пристрій для трансляції налаштований
– та підібраний текст молитви
– аж тепер ви можете перейти до наступного важливого етапу:  приготування самої прямої трансляції.

Є два способи прямої трансляції:

  1. З власної сторінки фейсбуку
  2. Зі сторінки фейсбуку нашої спільноти. Для цього ви маєте отримати доступ від відповідальної особи.

Якщо ви вирішили робити з власної сторінки фейсбуку трансляцію, що попередьте будь ласка відповідальних, щоб вони могли розмістити посилання на вашу сторінку на нашій офіційній сторінці в час проведення молитви.

Якщо вам відкрили доступ до сторінки фейсбуку нашої офіційної сторінки, тоді вам потрібно зробити додаткові кроки публікації вашої трансляції.(читайте нижче)

ПРОВЕДЕННЯ

Проведення прямої трансляції з особистої сторінки фейсбуку.

Коли ви відкриєте свою особисту сторінку, то у місці, де ви зазвичай можете писати свої дописи, може зауважити наступні можливості
“Live” “Наживо” – позначені червоною камерою,
“фото” позначені зеленим символом та інше.
Час до часу ці можливості можуть змінюватися, тому будьте уважні, щоб віднайти саме той, який вам потрібний.

У місці, де є написано: “що ти думаєш?”, наберіть текст назви молитви: до прикладу “молебень до Богородиці”

далі вам потрібно виконати наступні кроки:

  • Натиснути на значок червоної камери із надписом “Live”, або “наживо” перед вами відкривається можливість запуску прямої трансляції.
  • Ви можете вийти вийти з цієї можливості, натиснувши на значок “Х”
  • Ви можете поміняти камеру “із селфі” на “зовнішню”
  • Можете включити “спалах” для зовнішньої камери.
  • Можете вибрати аудиторію, яка буде слідкувати за вашою трансляцією: “тільки Я”, “тільки мої друзі”, “Усі”
  • Будьте уважні на функцію  анімації, яку потрібно вимкнути, доторкнувшись на символ “кола із пташкою в середині”.

 

Якщо ви хочете, щоб трансляція була у вертикальному положенні, тоді вам нічого не потрібно робити додатково. Але, якщо ви хочете робити трансляцію горизонтального зображення, тоді вам найперше потрібно вимкнути функцію статичного екрану і ви тоді зможете зробити налаштування у горизонтальному положенні.
Голуба смужка із знаком камери з правої сторони буде цьому підтвердження. В іншому випадку ваша пряма трансляція буде показана викривленою.

Коли ви все налаштували, можете натискати на синю стрічку із значком “камера”. За кілька секунд розпочнеться пряма трансляція. У вас з’явиться надпис на червоному фоні, що ви в ефірі. Не спішіть, зачекайте кілька секунд, щоб дати можливість іншим приєднатися. Дехто співає пісню, або використовує запис.

Скажіть слово привітання, яке приготували.

Спокійно розпочинайте молитву, звертаючи свою увагу на ікону. Проведіть цей час максимально природно. Уникайте зайвого артистизму чи інших емоційних самовиражень. Пам’ятайте ми в цей час служимо іншим, а не показуємо себе.

Інколи учасники прямої трансляції можуть вам писати коментарі і це може висвітлюватися у вас на екрані. Будьте уважні це може відволікати.

Також бажано щоб ви наперед поставили у телефоні “тихий режим“, щоб часі трансляції повідомлення, які будуть до вас надходити не озвучувались.

Закінчивши молитву, можете подякувати учасникам за спільну молитву і запросити на наступний раз.

Коли ви закінчили трансляцію, в самому внизу вам потрібно натиснути на кавадратик, в якому написано слова “fine”, що означає “завершення”, “кінець”. Після завершення трансляції вам будуть можливості: опублікувати, зберегти на телефон, знищити , поділитися. Вам потрібно вибрати обов’язково опублікувати і поділитися.

Ось все, прямий ефір завершено.

Проведення прямої трансляції з особистої сторінки фейсбуку.

Якщо вам відкрито доступ до нашої офіційної сторінки, тоді вам треба зробити наступні кроки.

Після того, як ви зайшли на свою особисту сторінку, вам потрібно знайти значок “три горизонтальні лінійки“.

Натисніть на них. Із самого верху перед вами відкриється можливість бачити:
1. Вашу ОСОБИСТУ сторінку і 2. Сторінку нашої Церковної громади.

Виберіть сторінку нашої церковної громади. З цього моменту ви можете публікувати від імені нашої церковної громади.

Далі для проведення трансляції, потрібно виконати всі послідовні кроки, як було описано вище для трансляції на особистій сторінці.

ЗАВЕРШЕННЯ

По закінченні трансляції, знайдіть час  на приватну молитву, в якій можете скласти подяку Богові за цей дар служіння для спільноти.  Якщо будете вважати за потрібне, збережене відео перегляньте, щоб  звернути увагу на можливі покращення у майбутньому.

Пам’ятаймо, що все ми робимо для слави Божої і духовного добра наших вірних, різні думки про марнославство чи докори про недосконалість, мовляв: “можна було то і то” відкидаймо. Пригадаймо науку нашого Спасителя (Євангеліє від Луки 17, 10.) “Отак і ви зробите все, що вам наказано, кажіть: ми слуги непотрібні, виконали те, що повинні були зробити.”

Також хочу наголосити, що такі спільні прямі трансляції слід проводити з благословення священика!