Хай Бог тебе благословить

Входимо у піст, щоб навчитися служити й віддати своє життя

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Березень 20, 2010. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Дорогі браття і сестри, слуги один перед одним у взаємній любові.
Перед нами вже останній тиждень Великого Святого посту. Наступна Квітна неділя торжественно уквітчує цей час благодаті, у якому ми мали приготовитися до пережиття Страсного тижня і до дня Воскресіння, і зробити крок до зміни в особистому духовному житті. Вартує ще раз пригадати ціль, яку мали на початку цього посту: відновити у нас упалий образ Божий.

Служити із покорою слабшим, щоб відновити у собі: любов, терпеливість, лагідність

Господь у сьогоднішній Євангелії вказує ще один крок в уподібненні до Бога – через служіння в покорі:

“хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде слугою усіх ”

ці слова хоча не є такі захоплюючі та все ж є правдивими, слова злого духа, котрий пропонує все і відразу, є обманом і, навіть, самознищенням.

Подумаймо самі. Реклама цього світу, який ставить акцент лише на матеріальному добрі і ніби має у центрі уваги людину, роблячи так багато для неї, але … все за гроші і все це зводиться до узалежнення людини до постійного комфорту. Якщо немає грошей, тоді і не буде добра. Якщо немає комфорту – нема щастя. І де тепер є людина? Де є її радість?

А з другої сторони здійснити це практично неможливо, бо насправді всі в центрі не можемо бути одночасно, і все найкраще також не можемо мати ми всі, і знову ж: всі не можуть бути найбагатшими і першими. Так фальшива мрія, запропонована духом цього світу, залишається утопією.

Така спокуса про легке забезпечення була також в апостолів. Вони хотіли бачити Христа земним месією, царем, що забезпечив би їм земний добробут. Це у інших викликало звичайний гнів. Так було, є і по-сьогодні.

Є люди, які подібно до учнів Христа, думають лише про теперішнє, і живуть так ніби і не було потойбічного життя. Вони все роблять із розрахунком, щоб лише їм було добре і не думають про інших людей, про інше життя. Час показує, що таке суспільство не буде мати щастя ні тут, ні на небі.

Апостоли були із Христом – у них сталися зміни

Апостоли вчилися від Христа і, бачачи Його приклад, самі намагалися служити іншим. Історія нам показує факти зміни: Яків був першим із апостолів, який став мучеником у 44 роки через проповідь Євангелії, а Іван став проповідником Любові, який мабуть найбільше про неї і написав, а особливо показав у своєму житті. Змінилися.

Коли будемо служити іншим з любов’ю, з покорою, з упованням на Бога та приготуванням до вічності, то буде користь і нам, і другим.

Суспільство, церковна громада, сім’я, група друзів – якщо відносини їхні зв’язані любов’ю і служінням слабшим, то такі відносини будуть нерозривними, і навіть вічними, адже правдива Любов не проминає.

5 Неділя Великого Посту
Мр 10:32-45

Переглядів було:1544

Ключові слова до цього допису: ,

Відгуків є 3

  1. sofia

    Наша гордыня – наш грех. Трудно представить себя в служении слабым. Всем нам хочется быть на высоте. Я тружусь каждый день, говорю: ” Да будет воля Твоя”, а когда устаю и в очередной раз меня просят услужить, душа гневится и противится. Бунт. Хочу бросить все и бежать домой, к детям, закрыться в собственных стенах… А что потом? Гнев пройдет, прийдет ясность ума. Вот как остановить себя? Как научить себя терпению и служению? Как забыться и служить Богу в покоре? Сознанием понимаю, а на практике все так трудно. Очередной раз молюсь и прошу у Бога мудрости и послушания. Думаю прийдет. Я ведь об зтом прошу.

  2. Oleg K

    Згідний із Софією що деколи, ми стаємо ніби сліпі і не можем себе стримати, хочем але не можем, тут порібно шось глибше що б могло нас стримати! Кожний християнин знає, що є пело і є рай, є чорт і є Бог, є щастя і є мука! Але знання не завжди нас можуть стримати від гріха, а любов може !!!!!!!!! Треба просити Бога щоб дав і навчив любові, просити кожний раз коли молишся!

  3. Natali

    Xrustos Voskres! Meni dywe pruemno, scho ja snajshla zej sait. Adwe propovidi otzja Vitalia nastilku napovneni dyxom Blagodatti, scho j ze peredaetsja kownij ljyduni sokrema. A ze prekrasno. Otche, kawy Vam veluke GRAZIE e che Dio vi benedica.Vu veluka lyduna

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.